PERİYODİK BAKIM
İyi bir bakım programı jeneratörün ömrünü uzatır. Jeneratöre hangi zamanlarda hangi bakımların yapılması gerektiği Periyodik Bakım Çizelgesi’ nde verilmiştir. Periyodik Bakım Çizelgesi her jeneratör ile birlikte bu kılavuz ile beraber verilmektedir. Genel olarak jeneratör her zaman temiz tutulmalıdır. Su, yakıt ve yağ gibi maddelerin jeneratörün üzerinde ve içinde toplanmasına izin vermeyiniz. Jeneratör zeminini her zaman temiz tutunuz.
Jeneratör setini daha uzun süre sorunsuz ve yüksek performans ile kullanabilmesi, ortaya çıkan arızaların kısa bir süre içinde giderilmesi ve oluşabilecek olan arızaların oluşmadan engellenebilmesi için jeneratör setinin düzenli olarak periyodik bakımları yapılmalıdır.
DİZEL MOTOR BAKIMI
Günlük ve haftalık bakımların kullanıcı tarafından yapılması uygunken, aylık kontrollerin uzman, eğitimli bir teknisyen tarafından yapılması gerekmektedir.
Motor performansını azami düzeye çıkarmak için kayışları aşınma ve çatlama açısından inceleyin. Aşınmış veya hasarlı kayışları değiştirin.
Akü kabloları veya aküler, akü kapağı yerindeyken sökülmemelidir.
Herhangi bir bakım işlemi başlamadan önce akü kapağı sökülmelidir. Kapak yerindeyken akü kablolarının veya akülerin sökülmesi, kişisel yaralanmayı doğuran akü patlamalarına neden olabilir.
Radyatörü tahliye etmek için radyatör tahliye musluğunu açın veya radyatörün tabanındaki tahliye tapasını çıkarın. Radyatörde radyatör tahliye musluğu veya tahliye tapası yoksa radyatörün tabanındaki hortumu ayırın. Soğutucu sıvı sistemini temiz suyla yıkayın. Tahliye tapalarını takın ve radyatör tahliye musluğunu kapatın. Daha önce radyatör hortumu çıkarılmışsa radyatör hortumunu takın. Sistemi onaylı bir antifriz karışımı ile doldurun. Doldurma kapağını takın. Motoru çalıştırın ve soğutucu sıvı kaçakları olup olmadığını kontrol edin.
Kirlenen hava filtresi elemanını, temiz hava filtresi elemanı ile
değiştirin. Yerine takmadan önce, hava filtresi elemanlarının filtre
malzemelerinde yırtık ve/veya delik olup olmadığı iyice kontrol
edilmelidir. Hava filtresi elemanının conta veya keçesinde hasar olup olmadığını inceleyin. Değiştirmek için uygun hava filtresi elemanlarını temin edin.
Yağı motor soğukken tahliye etmeyin. Yağ soğuduğunda, askıdaki atık partiküller, yağ karterinin tabanına çöker. Soğuk yağ boşaltıldığında atık parçacıklar dışarı atılmaz. Karteri motor durmuşken tahliye edin. Karteri yağ sıcakken tahliye edin. Bu tahliye yöntemi, yağda bulunan atık parçacıklarının uygun şekilde tahliye edilmesini sağlar.
Yardımcı yağ filtresi sistemi veya uzaktan kontrol edilen yağ filtresi sistemi varsa, OEM talimatlarını veya filtre üreticisinin tavsiyelerini izleyin. Karterin az yağ veya aşırı yağ ile doldurulması, motorda hasara neden olabilir.
JENERATÖR ARIZA ONARIMI
Daima bakım, ayarlar ve onarımlar, eğitimli kişiler tarafından orijinal parçalar ile yapılmalıdır.